Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú omega 3 mastné kyseliny? Omega 3 mastné kyseliny sú tuky, ktoré sa bežne vyskytujú v rastlinách a morskom svete. Nazývame ich aj esenciálne mastné kyseliny, pretože sú potrebné pre zdravie, ale telo ich nedokáže vyrábať samostatne ako iné tuky. Dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú mastné ryby, ale aké sú účinky omega-3  na ľudský organizmus? Čítajte ďalej.

 

V rybacom oleji sa nachádzajú dva typy omega 3 kyselín:

Kyselina eikozapentaénová (EPA): Najznámejšia omega-3 mastná kyselina EPA pomáha telu syntetizovať chemické látky, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi a pomáhajú pri zápaloch (prostaglandín-3, tromboxán-2 a leukotrién-5). Ryby získavajú omega-3 EPA z rias, ktoré jedia.

Kyselina dokosahexaenová (DHA): U ľudí je táto omega-3 mastná kyselina kľúčovou súčasťou spermií, sietnice (časť oka) a mozgovej kôry (časť mozgu).

DHA je prítomná v celom tele, najmä v mozgu, očiach a srdci. Je tiež prítomná v materskom mlieku.

 

Účinky omega 3 na zdravie

 

Roztrúsená skleróza

Rybí olej pomáha ľuďom s roztrúsenou sklerózou kvôli ochranným účinkom na mozog a nervový systém.

 

Depresia po pôrode

Konzumácia rybacieho oleja počas tehotenstva môže znížiť riziko depresie po pôrode. Výskumníci zistili, že konzumácia rýb s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín dvakrát alebo trikrát týždenne môže byť prospešná. Zdroje potravín bohaté na omega 3 mastné kyseliny sa odporúčajú skôr ako doplnky, pretože poskytujú aj bielkoviny a minerály.

 

Pamäť

Príjem omega-3 mastných kyselín môže prispieť k zlepšeniu pamäti u zdravých mladých dospelých osôb (podľa výskumu uvedeného v časopise PLoS One).

Iná štúdia však ukázala, že vysoké hladiny omega-3 nezabraňujú kognitívnemu poklesu u starších žien.

 

Srdcové a kardiovaskulárne benefity

Omega 3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybacom oleji môžu taktiež chrániť srdce v období, keď prežívame obdobie zvýšeného stresu.

Zistenia uverejnené v časopise American Journal of Physiology naznačujú, že ľudia, ktorí užívali doplnky rybacieho oleja dlhšie ako jeden mesiac, mali lepšie kardiovaskulárne funkcie počas psychických stresových testov.

V roku 2012 výskumníci poznamenali, že rybí olej, ktorý má protizápalové vlastnosti, pomáha stabilizovať aterosklerotické lézie.

Medzitým v iných 20-tích vedeckých štúdiách, ktorých sa zúčastnilo takmer 70 000 ľudí sa zistilo, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by prepájali doplnky rybacieho oleja s nižším rizikom srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo predčasnej smrti.

AHA (Americká nemocničná asociácia) odporúča konzumovať ryby a najmä mastné ryby aspoň dvakrát týždenne, aby sa znížilo riziko kardiovaskulárnych ochorení.

 

Alzheimerova choroba

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Neurologii v roku 2007 oznámila, že strava s vysokým obsahom rýb, omega-3 mastných kyselín, ovocia a zeleniny znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby.

 

Strata videnia

Primeraná konzumácia DHA v potravinách chráni ľudí pred stratou videnia spôsobenou starnutím, uviedli kanadskí vedci v časopise Investigative Oftalmology & Visual Science.

 

Epilepsia

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry z roku 2014 tvrdí, že ľudia s epilepsiou môžu mať menej záchvatov, ak denne spotrebúvajú nízke dávky rybieho oleja s obsahom omega-3 mastných kyselín.

 

Vývoj zdravého plodu

Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť pri rozvoji kognitívneho a motorického vývoja plodu. V roku 2008 vedci zistili, že konzumácia omega-3 počas posledných 3 mesiacov tehotenstva môže zlepšiť zmyslový, kognitívny a motorický vývoj u plodu.

 

KÚPIŤ OMEGA 3

 

Omega 3 mastné kyseliny v potravinách

Filety mastných tučných rýb obsahujú cca 30 percent oleja, ale táto hodnota sa môže líšiť. Mastné ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú ančovičky, sleď, sardinky, losos, pstruhy a makrely.

Ďalšie živočíšne zdroje omega-3 mastných kyselín sú vajcia, najmä tie, ktoré majú “vysoký obsah omega-3” (napísané na obale).

 

Ryby nie sú jediným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Medzi rastlinné alternatívy na rybí olej s obsahom omega 3 patria:

  • ľan
  • konopné semeno
  • perilový olej
  • spirulina
  • vlašské orechy
  • chia semiačka
  • čerstvá bazalka
  • listová tmavozelená zelenina, ako napríklad špenát
  • sušený estragón

 

Osoby, ktoré konzumujú zdravú a vyváženú stravu nemusia používať doplnky stravy s obsahom Omega-3 mastných kyselín.

 

Omega 3 – nežiadúce účinky

Užívanie rybacieho oleja, olejov z rybej pečene a doplnkov omega 3 môže spôsobovať nežiadúce účinky u niektorých ľudí.

 

  • Doplnky Omega 3 môžu ovplyvniť zrážanie krvi a zasahovať do liekov, ktoré sa zameriavajú na podmienky zrážanie krvi.
  • Môžu niekedy vyvolať vedľajšie účinky, zvyčajne malé gastrointestinálne problémy, ako je pálenie, poruchy trávenia alebo hnačka.
  • Oleje z rybacej pečene obsahujú vysoké hladiny vitamínov A a D. Príliš veľké množstvo môže byť jedovaté.
  • Tí, ktorí majú alergiu na mäkkýše alebo ryby, môžu byť ohrození, ak konzumujú doplnky rybieho tuku.
  • Konzumácia veľkého množstva mastných rýb zvyšuje tiež možnosť otravy zo znečisťujúcich látok v oceáne.

 

Je dôležité poznamenať, že FDA (vládna agentúra USA pre správu potravín a liečiv) neupravuje kvalitu alebo čistotu doplnkov. Nakupujte vždy z renomovaného zdroja a vždy, keď je to možné, konzumujte Omega 3 z prírodného zdroja.

AHA (Americká nemocničná asociácia je národná organizácia, ktorá zastupuje a slúži všetkým typom nemocníc, zdravotníckych sietí a ich pacientom a komunitám) odporúča krevety, tuniaky, lososy a sumce s nízkym obsahom ortutí. Odporúčajú vyhnúť sa žraločiemu mäsu, mečiarovi, makrele, pretože tieto môžu mať vysoký obsah ortuti.

Nie je jasné, či konzumácia väčšieho množstva rybacieho tuku a omega 3 mastných kyselín prinesie zdravotné výhody, ale strava, ktorá ponúka množstvo živín, bude pravdepodobne zdravá.

Každý, kto uvažuje o doplnkoch, by sa mal najskôr poradiť so svojím lekárom alebo lekárnikom.

 

OMEGA 3 kúpite v lekárni >>


Omega 3 mastné kyseliny
5 (100%) 1 vote[s]