Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny

Čo sú omega 3 mastné kyseliny? Omega 3 mastné kyseliny sú tuky, ktoré sa bežne vyskytujú v rastlinách a morskom svete. Nazývame ich aj esenciálne mastné kyseliny, pretože sú potrebné pre zdravie, ale telo ich nedokáže vyrábať samostatne ako iné tuky. Dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú mastné ryby, ale aké sú ich účinky na ľudský organizmus?

 

V rybacom oleji sa nachádzajú dva typy omega 3 kyselín:

Kyselina eikozapentaénová (EPA): Najznámejšia omega-3 mastná kyselina EPA pomáha telu syntetizovať chemické látky, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi a pomáhajú pri zápaloch (prostaglandín-3, tromboxán-2 a leukotrién-5). Ryby získavajú omega-3 EPA z rias, ktoré jedia.

Kyselina dokosahexaenová (DHA): U ľudí je táto omega-3 mastná kyselina kľúčovou súčasťou spermií, sietnice (časť oka) a mozgovej kôry (časť mozgu).

DHA je prítomná v celom tele, najmä v mozgu, očiach a srdci. Je tiež prítomná v materskom mlieku.

 

Účinky omega 3 na zdravie

 

Roztrúsená skleróza

Rybí olej pomáha ľuďom s roztrúsenou sklerózou kvôli ochranným účinkom na mozog a nervový systém.

 

Depresia po pôrode

Konzumácia rybacieho oleja počas tehotenstva môže znížiť riziko depresie po pôrode. Výskumníci zistili, že konzumácia rýb s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín dvakrát alebo trikrát týždenne môže byť prospešná. Zdroje potravín bohaté na omega 3 mastné kyseliny sa odporúčajú skôr ako doplnky, pretože poskytujú aj bielkoviny a minerály.

 

Pamäť

Príjem omega-3 mastných kyselín môže prispieť k zlepšeniu pamäti u zdravých mladých dospelých, podľa výskumu uvedeného v časopise PLoS One.

Iná štúdia však ukázala, že vysoké hladiny omega-3 nezabraňujú kognitívnemu poklesu u starších žien.

 

Srdcové a kardiovaskulárne benefity

Omega 3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybacom oleji môžu chrániť srdce počas obdobia duševného stresu.

Zistenia uverejnené v časopise American Journal of Physiology naznačujú, že ľudia, ktorí užívali doplnky rybacieho oleja dlhšie ako jeden mesiac, mali lepšie kardiovaskulárne funkcie počas psychických stresových testov.

V roku 2012 výskumníci poznamenali, že rybí olej, ktorý má protizápalové vlastnosti, pomáha stabilizovať aterosklerotické lézie.

Medzitým preskúmanie 20 štúdií zahŕňajúce takmer 70 000 ľudí zistilo, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by prepájali doplnky rybacieho oleja s nižším rizikom srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo predčasnej smrti.

AHA (Americká nemocničná asociácia) odporúča konzumovať ryby a najmä mastné ryby aspoň dvakrát týždenne, aby sa znížilo riziko kardiovaskulárnych ochorení.

 

Alzheimerova choroba

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Neurologii v roku 2007 oznámila, že strava s vysokým obsahom rýb, omega-3 mastných kyselín, ovocia a zeleniny znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby.

 

Strata videnia

Primeraná konzumácia DHA v potravinách chráni ľudí pred stratou videnia spôsobenou starnutím, uviedli kanadskí vedci v časopise Investigative Oftalmology & Visual Science.

 

Epilepsia

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry z roku 2014 tvrdí, že ľudia s epilepsiou môžu mať menej záchvatov, ak denne spotrebúvajú nízke dávky rybieho oleja s obsahom omega-3 mastných kyselín.

 

Vývoj zdravého plodu

Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť pri rozvoji kognitívneho a motorického vývoja plodu. V roku 2008 vedci zistili, že konzumácia omega-3 počas posledných 3 mesiacov tehotenstva môže zlepšiť zmyslový, kognitívny a motorický vývoj u plodu.

KÚPIŤ OMEGA 3

 

Omega 3 mastné kyseliny v potravinách

Filety mastných tučných rýb obsahujú až 30 percent oleja, ale táto hodnota sa môže líšiť. Mastné ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú ančovičky, sleď, sardinky, losos, pstruhy a makrely.

Ďalšie živočíšne zdroje omega-3 mastných kyselín sú vajcia, najmä tie, ktoré majú “vysoký obsah omega-3” (napísané na škrupine).

 

Ryby nie sú jediným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Medzi rastlinné alternatívy na rybí olej s obsahom omega 3 patria:

  • ľan
  • konopné semeno
  • perilový olej
  • spirulina
  • vlašské orechy
  • chia semiačka
  • čerstvá bazalka
  • listová tmavozelená zelenina, ako napríklad špenát
  • sušený estragón

 

Osoby, ktoré konzumujú zdravú, vyváženú stravu, nemusia používať doplnky stravy s obsahom Omega-3 mastných kyselín.

 

Omega 3 nežiadúce účinky

Užívanie rybacieho oleja, olejov z rybej pečene a doplnkov omega 3 môže spôsobovať nežiadúce účinky u niektorých ľudí.

 

  • Doplnky Omega 3 môžu ovplyvniť zrážanie krvi a zasahovať do liekov, ktoré sa zameriavajú na podmienky zrážanie krvi.
  • Môžu niekedy vyvolať vedľajšie účinky, zvyčajne malé gastrointestinálne problémy, ako je pálenie, poruchy trávenia alebo hnačka.
  • Oleje z rybacej pečene obsahujú vysoké hladiny vitamínov A a D. Príliš veľké množstvo môže byť jedovaté.
  • Tí, ktorí majú alergiu na mäkkýše alebo ryby, môžu byť ohrození, ak konzumujú doplnky rybieho tuku.
  • Konzumácia veľkého množstva mastných rýb zvyšuje tiež možnosť otravy zo znečisťujúcich látok v oceáne.

 

Je dôležité poznamenať, že FDA (vládna agentúra USA pre správu potravín a liečiv) neupravuje kvalitu alebo čistotu doplnkov. Nakupujte vždy z renomovaného zdroja a vždy, keď je to možné, konzumujte Omega 3 z prírodného zdroja.

AHA (Americká nemocničná asociácia je národná organizácia, ktorá zastupuje a slúži všetkým typom nemocníc, zdravotníckych sietí a ich pacientom a komunitám) odporúča krevety, tuniaky, lososy a sumce s nízkym obsahom ortutí. Odporúčajú vyhnúť sa žraloku, mečiarovi, makrele, pretože tieto môžu mať vysoký obsah ortuti.

Nie je jasné, či konzumácia väčšieho množstva rybacieho tuku a omega 3 mastných kyselín prinesie zdravotné výhody, ale strava, ktorá ponúka množstvo živín, bude pravdepodobne zdravá.

Každý, kto uvažuje o doplnkoch, by sa mal najskôr poradiť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

 

OMEGA 3 kúpite v lekárni >>


Omega 3 mastné kyseliny
5 (100%) 1 vote