Vitamíny a minerály v potravinách

 

ZOZNAM VITAMÍNOV

 

 

Vitamín A

Zdroj vitamínu A v potravinách:

Všetky druhy listovej zeleniny. Väčšina ďalšich druhov zeleniny (najväčšie percento je obsiahnute v mrkvi a tekvici), väčšina druhu ovocia, najmä mango, marhule, broskyne, papája a pomaranč.

Účinky vitamínu A na organizmus:

Nevyhnutný pre rast buniek, udržuje zdravú pokožku, podporuje imunitný a rozmnožovací systém, zlepšuje videnie

 

Vitamín B1 (thiamin)

Zdroj vitamínu B1 v potravinách:

Tmavá listová zelenina, ako je kel a ľadový šalát, paradajky, zelený hrášok, tekvica, špargľa, uhorky, ananás, pomaranče, melón vodný, grapefruity a mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny.

Účinky vitamínu B1 na organizmus:

Pomáha premieňať potravu na energiu, ktorá je dôležitá pre udržovanie zdravej kože, vlasov, nervov, svalov a mozgu.

 

Vitamín B2 (riboflavin)

Rastlinný zdroj vitamínu B2 v potravinách:

Žerucha, listy repy, listy sladkých zemiakov (batáty), špenát, ďalšie druhy listovej zeleniny, avokádo, paprika, maracuja, durian, tamarínd, longan, cherimoya a slivky.

Účinky vitamínu B2 na organizmus:

Pomáha premieňať potravu na energiu, ktorá je dôležitá pre udržiavanie zdravej kože, vlasov, krvi, nechtov, očí, pier, úst a jazyka; pôsobi proti únave, chráni pred rakovinou. (Nedostatkom tohto vitamínu väčšinou trpia chronickí alkoholici a tehotné ženy.)

 

Vitamín B3 (niacin)

Rastlinný zdroj vitamínu B3 v potravinách:

Koriander, petržlenová vňať, špenát, paradajky, papriky, špargľa a ibištek jedlý.

Účinky vitamínu B3 na organizmus:

Pomáha premieňať potravu na energiu, nevyhnutný pre fungovanie tráviaceho a nervového systému, ochranu krvných buniek a funkciu mozgu.

 

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Rastlinný zdroj vitamínu B5 v potravinách:

Čakanka listová, žerucha, koriander, rukola, listy okrúhlice, uhorky, brokolica, zeler, tekvica, reďkovky, papriky, avokádo, grapefruit, vodný melón, černice, brusnice a maliny.

Účinky vitamínu B5 na organizmus:

Pomáha premieňať potravu na energiu, napomáha tvorbe mnohých dôležitých zlúčenín, ako sú mastné kyseliny, cholesterol, neurotransmitery, steroidné hormóny a hemoglobín.

 

Vitamín B6 (pyridoxin)

Rastlinný zdroj vitamínu B6 v potravinách:

Špenát, listy okrúhlice, kel, papriky, zelený hrášok, sladké zemiaky, brokolica, špargľa, avokádo, banány, ananás, jahody, figy a vodný melón.

Účinky vitamínu B6 na organizmus:

Pomáha znižovať hladinu homocysteínu a môže znižovať riziko srdcových ochorení; napomáha premene tryptofánu na niacín a serotonín, neurotransmiter, ktorý hrá kľúčovú úlohu v regulácii spánku, chuti a nálady; pomáha červeným krvinkám ovplyvňovať kognitívne schopnosti a funkcie imunitného systému.

 

Vitamín B7 (biotin)

Rastlinný zdroj vitamínu B7 v potravinách:

Mangold, rímsky šalát, banány, avokádo, cibuľa, uhorky, karfiol, černice, čučoriedky a jahody.

Účinky vitamínu B7 na organizmus:

Nevyhnutný pre správnu funkciu metabolizmu; spracováva všetku požitu stravu vrátane sacharidov, bielkovín a tuku; napomáha k premieňaniu jedla na energiu a syntéze glukózy; dôležitý pre rast buniek; vyživuje vlasy a nechty.

 

Vitamín B9 (folát)

Rastlinný zdroj vitamínu B9 v potravinách:

Špenát, listy okrúhlice, petržlenová vňať, listy horčice, ľadový šalát, kel, všetky ostatné druhy listovej zeleniny, repa, zelený hrášok, karfiol, papriky, avokádo, pomaranče, papája, jahody a maliny.

Účinky vitamínu B9 na organizmus:

Nevyhnutný pre tvorbu nových buniek. Pomáha predchádzať vrodeným vadám mozgu a chrbtice, ak je konzumovaný v období raného tehotenstva; dôležitý pre ženy v plodnom veku; dokáže znižovať hladinu homocysteínu; môže znižovať riziko srdcových ochorení.

 

Vitamín Betain

Rastlinný zdroj vitamínu Betain v potravinách:

Špenát a repa.

Účinky vitamínu Betain na organizmus:

Znižuje hladinu tuku v pečeni; znižuje hladinu homocysteínu v krvi; podporuje syntézu svalových bielkovín.

 

Vitamín C

Rastlinný zdroj vitamínu C v potravinách:

Všetky druhy listovej zeleniny, všetky druhy ovocia (najväčšie percento je obsiahnuté v guave, pomarančoch a kivi), všetky druhy zeleniny, obzvlášť paprika a brokolica.

Účinky vitamínu C na organizmus:

Ako antioxidant pohlcuje voľné radikály v tele; posobi protizápalovo, proti infekciám a vírusom; napomáha tvorbe kolagénu, hlavného štrukturálneho proteínu spojivového tkaniva; je nevyhnutný pre zdravé kosti, zuby, ďasná a cievy; pomáha telu vstrebávať železo; urýchľuje hojace procesy; zlepšuje kognitívne funkcie; posiluje imunitný systém; pôsobi preventívne proti srdcovým infarktom a mŕtviciam, čo vedie k zlepšeniu zdravia ciev a predĺženiu dĺžky života; je dôležitý ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe, autoimunitným ochoreniam a ateroskleróze.

 

Vitamín E (alfa-tokoferol)

Rastlinný zdroj vitamínu E v potravinách:

Listová zelenina, klíčky, kivi, mango, marhule, paradajky, avokádo, paprika, špargľa, tekvica a brokolica.

Účinky vitamínu E na organizmus:

Ako silný antioxidant chráni bunkové membrány proti poškodeniu spôsobenému volnými radikálmi; zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu, čím bráni voľným radikálom k prístupu ku krvným cievam; je nevyhnutný pre výživu kostrového, srdcového a hladkého svalstva; napomáha tvoreniu červených krviniek; posilňuje Imunitu.

 

Vitamín Cholin

Rastlinný zdroj vitamínu Cholin v potravinách:

Zeler, petržlenová vňať, koriander, špenát, listy horčice, byliny, repa, špargľa, avokádo, černice, ďatle, broskyne a hrušky.

Účinky vitamínu Cholin na organizmus:

Pomáha vytvárať a uvoľňovať acetylcholín, neurotransmiter, ktorý podporuje mnoho nervových a mozgových funkcii; priaznivo ovplyvňuje metabolizmus a prenos tuku.

 

Vitamín K

Rastlinný zdroj vitamínu K v potravinách:

Listová zelenina.

Účinky vitamínu K na organizmus:

Udržuje funkčnú zrážanlivosť krvi a chráni pred osteoporózou, arteriálnou kalcifikáciou, kardiovaskulárnym ochoreniam, výskytom kŕčových žíl, rakoviny prostaty, pľúc, pečene, leukémií a pred rôznymi druhmi mozgových ochorení vrátane demencie.

 

 

ZOZNAM MINERÁLOV

 

 

Draslík

Rastlinný zdroj draslíka v potravinách:

Listy repy, potočnica, špenát, všetky druhy listovej zeleniny, reďkovky, paradajky, avokádo, papája, melón, guave, broskyne, marhule, ďatle, hrozienka, figy, kokos, banány, nektárinky a ďalšie druhy ovocia.

Účinky draslíka na organizmus:

Udržuje v rovnováhe množstvo vody v krvi a bunkách; udržiava optimálny srdcový tep a vysiela nervové impulzy nevyhnutné na kontrakcie svalov; pomáha znižovať krvný tlak.

 

Fluorid

Rastlinný zdroj Fluoridu v potravinách:

Ľadový šalát, zeler, uhorky, mrkva, kapusta, cibuľa, redkvičky, jahody, broskyne, banány, slivky a vodný melón.

Účinky Fluoridu na organizmus:

Je nevyhnutný pre optimálnu štruktúru kostného tkaniva.

 

Fosfor

Rastlinný zdroj Fosforu v potravinách:

Petržlenová vňať, pór, cesnak, zeler, paradajky.

Účinky Fosforu na organizmus:

Je dôležitou zložkou DNA a RNA; napomáha výstavbe a ochrane kostí a zubov; pomáha premieňať stravu na energiu; zložka fosfolipidov, ktoré prenášajú lipidy v krvi a pomáhajú prenášať živiny do buniek a z buniek; udržuje acidobázickú rovnováhu.

 

Horčík

Rastlinný zdroj Horčíka v potravinách:

Mangold, šťavel, listy repy, špenát, všetky druhy listovej zeleniny, avokádo, artičok, repa, maliny, banány, tiky, jahody, slivky a jablká.

Účinky Horčíka na organizmus:

Je dôležitý pre mnoho chemických reakcií v tele; spolu s vápnikom sa podieľa na svalovej kontrakcii a uvoľnení, na procese zrážania krvi a na reguláciu krvného tlaku; posiluje nervy a svaly; vyživuje kosti a zuby.

 

Chrom

Rastlinný zdroj Chromu v potravinách:

Špenát, ľadový šalát, bazalka, ďalšie druhy listovej zeleniny, brokolica, repa, paradajky, jablká a banány.

Účinky Chromu na organizmus:

Podporuje funkciu inzulínu; udržuje optimálnu hladinu cukru v krvi; je nevyhnutný k uvoľňovaniu energie z cukru.

 

Mangan

Rastlinný zdroj Manganu v potravinách:

Ľadový šalát, špenát, čakanka listová, rukola, brokolicea kel, listy púpavy, listy horčice, všetky druhy listovej zeleniny, čučoriedky, ananás, černice, jahody a maliny.

Účinky Manganu na organizmus:

Podieľa sa na výstavbe kostí; napomáha metabolizmu aminokyselín, cholesterolu a sacharidov.

 

Meď

Rastlinný zdroj Medi v potravinách:

Kaleráb, listy okrúhlice, mangold, špenát, koriander, ďalšie druhy listovej zeleniny, avokádo, čakanka červenolistá, redkvičky, tekvica, ibišek jedlý, černice, guave a ďatle.

Účinky Medi na organizmus:

Meď sa podieľa na tvorbe červených krviniek, vstrebávaní a využití železa, metabolizmu cholesterolu a cukru a syntéze a uvoľňovaniu životné dôležitých bielkovín a enzýmov. Tieto enzýmy zase produkujú bunkovu energiu a reguľujú nervové prenosy, zrážanlivosť krvi a transport kyslíka. Meď stimuluje imunitný systém, ktorý pôsobi proti infekciám, hojí zranené tkanivá a podporuje celkové zdravie. Meď tiež pomáha neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu spôsobovať vážne poškodenie buniek.

 

Selen

Rastlinný zdroj Selénu v potravinách:

Špenát, listy amarantu, ďalšie druhy listovej zeleniny, špargľa, chia semienka, banány, mango, grapefruit a citróny.

Účinky Selénu na organizmus:

Ako antioxidant neutralizuje nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodzovať bunky; udržuje zdravú funkciu štítnej žľazy a jej produkciu hormónov.

 

Sodík

Rastlinný zdroj Sodíka v potravinách:

Mangold, listy repy, zelér, ďalšie druhy listovej zeleniny, mrkva, repa, paprika, guave, maracuja a ananás.

Účinky Sodíka na organizmus:

Posiela nervové impulzy potrebné pre kontrakciu svalov; zachytáva a udržuje vodu, a tak udžuje optimálne množstvo vody v krvi.

 

Vápnik

Rastlinný zdroj Vápnika v potravinách:

Žihľava, špenát, kel a ďalšie druhy listovej zeleniny, cesnak, ibištek jedlý, ďatle, černice, pomaranče, opuncie, moruše, marhule a kivi.

Účinky Vápnika na organizmus:

Má pozitívny vplyv na pevnosť a stavbu kostí a zubov; spomaľuje rednutie kostí počas procesu starnutia; aktivuje svalové kontrakcie; ovplyvňuje sekréciu hormónov a aktiváciu enzýmov.

 

Zinok

Rastlinný zdroj Zinku v potravinách:

Mangold, špargľa, tekvica, avokádo, marhule, broskyne, granátové jablko, slivky, banány, figy, černice, maliny a ďatle.

Účinky Zinku na organizmus:

Je vyžadovaný ako nevyhnutná časť pre funkciu asi 100 enzýmov v ľudskom tele; podporuje zdravý imunitný systém; je súčasťou normálnej syntézy DNA; dôležitý na hojenie rán; podporuje zdravý rast a vývoj ľudského tela počas obdobia adolescencie, detstva a tehotenstva; vďaka zinku sa vitamín A uvoľňuje z pečene; podmieňuje správnu chuť a čuch a hojenie rán; môže oddialiť progresiu svalovej degenerácie spojenej so starnutím, ak je konzumovaný spoločné s určitými antioxidantmi.

 

Železo

Rastlinný zdroj Železa v potravinách:

Špenát, kel, petržlenová vňať, všetky druhy listovej zeleniny, tekvica, červená kapusta, ibišek jedlý, mrkva, granátové jablká, ríbezle, kaki a vodný melón.

Účinky Železa na organizmus:

Je súčasťou molekuly hemoglobínu v červených krvinkách; je nevyhnutný pre chemické reakcie v tele a produkciu aminokyselín, kolagénu, neurotransmiterov a hormónov.

 

ĎAĽŠIE ŽIVINY

Flavonoidy

Rastlinný zdroj Flavanoidov v potravinách:

Špenát, mangold, ďalšie druhy listovej zeleniny, farebné papriky, paradajky, ibištek jedlý, cesnak, jahody, čučoriedky, černice, pomaranče, citróny, broskyne, nektárinky, mango, papája, rôzne ďalšie druhy farebného bobuľovitého ovocia a iného ovocia, kôpor, kurkuma , tymián a väčšina ostatných druhov korenia.

Účinky Flavonoidov na organizmus:

Ako superantioxidanty v mnohých smeroch podporujú zdravie človeka; podporujú tvorbu buniek, majú silné ochranné účinky pri degenerácii buniek a majú antikarcinogénne účinky; napomáhajú zlepšeniu celkovej kondície srdca; pôsobia proti ateroskleróze a ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba; pomáhajú hemoglobínu v červených krvinkách a myoglobínu vo svalových bunkách prenášať kyslík v tele; sú nevyhnutné pre tvorbu aminokyselín, kolagénu, neurotransmiterov a hormónov.

 

Vláknina

Rastlinný zdroj Vlákniny v potravinách:

Všetky druhy listovej zeleniny, artičoky, hrášok, brokolica, avokádo, maliny, černice, hrušky a všetky druhy ovocia.

Účinky Vlákniny na organizmus:

Optimalizuje funkciu zdravia prospešných baktérií v črevách; pomáha zbaviť sa zápchy; znižuje hladinu cukru po konzumácii jedla s veľkým množstvom cukru; znižuje hladinu cholesterolu; pomáha pri chudnutí.

 

Vitamíny a minerály
4.3 (86.67%) 3 vote[s]